- Všetko
- Spoločnosť
- Pilsner Urquell
- Šariš
- Velkopopovický Kozel
- Gambrinus
- Radegast
- Birell
- Udržateľnosť a zodpovednosť
- Obchodné výsledky
Pivovar Šariš míňa oproti minulosti výrazne menej vody: Úsporám pomohli investície
22. 03. 2021
Veľký Šariš 19. marec 2021 – Pivovar Šariš patrí vďaka pravidelným investíciám medzi najmodernejšie v strednej Európe. Každá z nich je pritom cielená nielen na zlepšovanie procesov a kvality produktov vo výrobe, ale napríklad aj na úspory energie a nižší ekologický dopad na životné prostredie. Pivovar za posledných 10 rokov výrazne znížil spotrebu vody zo 4,21 hl na 2,78 hl na 1 hl piva. V spotrebe vody na výrobu piva sa tak už dnes radí medzi európske špičky.
Variť pivo s láskou, úctou k tradíciám a z kvalitných surovín. To sú atribúty, na ktorých úspech svojich značiek postavil Pivovar Šariš. Jeden z najmodernejších závodov v strednej Európe však dlhodobo dbá nielen na to z čoho, ale aj ako svoje produkty varí. „Plne si uvedomujeme, že prírodné zdroje sú obmedzené, preto naše výrobné procesy stále zlepšujeme, aby sme boli čo najšetrnejší k prírode a jej zdrojom. Za posledných 10 rokov sme v Pivovare Šariš výrazne znížili spotrebu vody zo 4,21 hl na 2,78 hl na 1 hl piva. Naďalej hľadáme možnosti úspory vody, pričom sa chceme dostať na úroveň 2,75 hl/hl piva do roku 2025. Veríme, že sa nám to podarí,“ hovorí Jaroslav Klein, manažér výroby, Pivovar Šariš.
Napriek tomu, že pivo je až z 90 % tvorené vodou, veľa vody sa spotrebuje aj na zabezpečenie vysokých hygienických štandardov, pri sanitácii a výplachoch varných sústav a obalov. „Hygiena a bezpečnosť sú pre nás v Pivovare Šariš mimoriadne dôležité,“ dodáva Jaroslav Klein.
Spomedzi pivovarov Plzeňského Prazdroja na českom a slovenskom trhu patrí závod Šariš v spotrebe vody medzi lídrov. V šetrení vodou sa plánuje aj naďalej posúvať vpred a byť aktívny v iniciatívach na podporu jej šetrenia. Dôraz bude pritom na šetrenie úžitkovou vodou a na aplikáciu inteligentných riešení, ako ju čistiť a opätovne využívať v technických úsekoch pivovaru. „Pivovarom Šariš pretečú milióny hektolitrov vody a my sa snažíme čo najväčšie objemy opakovane využívať tam, kde to dáva zmysel. Ak sa voda primárne použije napríklad na výplach nových plechoviek, ktoré prišli od dodávateľa, je len mierne znečistená a dá sa opäť využiť ako úžitková voda v iných výrobných procesoch. Takáto voda samozrejme nikdy neprichádza do kontaktu s pivom,“ vysvetľuje opakované využívanie vody Jaroslav Klein. Ako ďalej dodal, pivovarská voda, ktorá slúži ako tlačné médium v potrubiach medzi výrobnými nádobami, sa používa bežne vo výrobnom procese a vylieva sa iba čiastočne. Na výrobu potrebnej horúcej vody je zase využívaná tepelná energia, ktorá sa uvoľňuje pri výrobe piva, konkrétne počas chmeľovaru alebo pri schladení horúcej mladiny. Komplexná stratégia spoločnosti Plzeňský Prazdroj Slovensko, a tiež séria viacerých krokov v závode, radí Pivovar Šariš v Európe medzi špičku v spotrebe vody na výrobu piva.