Osobnosťou slovenského pivovarníctva a sladovníctva sa stal Ján Píry, obchodný sládok Prazdroja

24. 05. 2024
osobnostou-slovenskeho-pivovarnictva-a-sladovnictva-sa-stal-jan-piry-obchodny-sladok-prazdroja

Bratislava, 24. mája 2024 – Slovenská degustačná súťaž pív Slovenská pivná korunka aj tento rok udelila  prestížny titul Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva. Stal sa ňou Ján Píry, dlhoročný sládok Prazdroja na Slovensku.

Ján Píry je dlhoročným obchodným sládkom Plzeňského Prazdroja Slovensko, a jeho kľúčovou zodpovednosťou je dohľad nad kvalitou piva. Tento rok získal ocenenie Osobnosť slovenského pivovarníctva a sladovníctva, ktoré udeľuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Titul je poďakovaním za poctivú prácu a významné pričinenie o rozvoj priemyslu. „Som poctený a veľmi pekne ďakujem za cenu, ktorá prišla z rúk ľudí, pre ktorých je pivovarníctvo rovnakou vášňou, akou je aj pre mňa. Mám to šťastie, že môžem každý deň stretávať podobných nadšencov aj v Prazdroji, čo ma naďalej ženie vpred pri práci, ktorá ma napĺňa aj po rokoch,“ hovorí Ján Píry, obchodný sládok Plzeňského Prazdroja Slovensko.

Bránami sveta pivovarníctva a sladovníctva prvýkrát prešiel pred viac ako 40 rokmi. V rámci výroby piva si vyskúšal viacero pozícií až po riadenie celého výrobnotechnického úseku, kedy zastával post manažéra pivovaru. Počas svojho pôsobenia v slovenskom pivovarníctve vytvoril a participoval na vývoji viacerých pivných receptúr a noviniek. Podieľal sa tiež na vývoji nových receptúr piva Šariš, ktoré v súťaži Slovenská pivná korunka excelovali hneď po ich uvedení na trh.

Dnes dohliada na špičkovú kvalitu piva, čo zahŕňa širokú škálu činností od degustácie, cez školenia ohľadom kvality, správneho čapovania, servírovania, uskladnenia až po starostlivosť o pivnú výčapnú techniku. Spadá pod neho aj program zameraný na kvalitu čapovaného piva s názvom Hviezda sládkov. Svoje rozsiahle znalosti o pive dlhé roky a neúnavne odovzdáva prevádzkam cez rôzne školenia či školy čapovania, ale napríklad aj študentom hotelových akadémií v rámci Vzdelávacieho programu Plzeňského Prazdroja a cez školy čapovania aj laickej verejnosti. „S nesmiernou radosťou zaúčam cieľavedomých mladých ľudí, ktorí naše remeslo chcú živiť aj naďalej. Baví ma stretávať aj ľudí z praxe, ktorí sa neboja vyhrnúť si rukávy a pravidelne sa zdokonaľovať,“ hovorí Ján Píry.

Počas svojho aktívneho pôsobenia v tejto oblasti:

  • Vykonal cez 850 školení, kde vyškolil približne 4000 výčapníkov a ďalších členov personálu prevádzok na Slovensku v súvislosti s kvalitou piva, starostlivosťou oň a správnym čapovaním;
  • Zrealizoval viac ako 230 kurzov na stredných odborných školách a hotelových akadémiách o základných znalostiach súvisiacich s pivom, jeho výrobou a kvalitou, ktorých sa zúčastnilo viac ako 9000 študentov;
  • Trpezlivo viedol a stále vedie stovky škôl čapovania pre laickú verejnosť na rôznych podujatiach a v podnikoch (Večery so sládkom, Školy čapovania, Pivné kvízy a pod.) so zásahom ďalších tisícok ľudí.

Je aktívny aj v rámci sociálnych sietí a profilov Dr. Ján Píry a Sládci v akci, cez ktoré približuje remeslo výčapníkov bežným spotrebiteľom. Sám hovorí, že na pive ho fascinuje, ako sa jednoduché suroviny vďaka sile prírody, ľudskému umu a dômyselným technológiám premieňajú na chutný, zlatistý nápoj. „Pivo je taký malý dar prírody,“  dodáva Ján Píry.

Zo 17. ročníka Slovenskej pivnej korunky, ktorú usporadúva Slovenské združenie výrobcov piva a sladu, si prvé miesto v kategórii Miešané nealkoholické nápoje typu Radler odniesol Birell Pomelo&Grep. Ten zároveň patrí medzi najobľúbenejšie nealkoholické pivá na Slovensku.