Hviezda sládkov
Ocenenie špičkovej kvality!
Hviezda sládkov je nový typ hodnotenia slovenských prevádzok, zameraný na celkovú starostlivosť o pivo. Hviezdu udeľujeme vždy na jeden kalendárny rok a je garantom špičkovej kvality. Dostať ju môžu naozaj len tí najlepší.
![Desatero](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandments-logo.png)
![Co musím splňovat, aby podnik, kde mě čepují dostal Hvězdu sládků?](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandments-intro-bubble.png)
Hviezdne desatoro
![Kam s ním? Do chládku a do čista!](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-1.png)
Kam s ním? Do chládku a do čista!
Pivu nesvedčí teplo ani prílišná zima, optimálna teplota pre skladovanie je medzi 5 a 10 stupňami Celzia. Miestnosť musí mať umývateľnú podlahu a steny. V podniku sa spolu s pivom neskladujú žiadne nebalené potraviny.
![Dobré je len čerstvé a správne nasýtené](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-2.png)
Dobré je len čerstvé a správne nasýtené
Pre kvalitu piva a jeho čerstvosť je dôležitý hnací plyn. Skvele chutí len to, ktoré je čerstvé a správne nasýtené. Pre všetky sudové pivá je ideálna zmes oxidu uhličitého a dusíka, a to v pomere 1:1. Prípadne čistý oxid uhličitý. Tankové pivo sa tlačí štandardne vzduchom, ktorý však neprichádza do kontaktu s pivom. Vzduch nie je dobrý pre pivo vôbec, spôsobuje jeho zvetrávanie.
![Čisté trubky sú základ](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-3.png)
Čisté trubky sú základ
Bez čistých pivných ciest nikdy hviezdne pivo nenačapujete. Naopak. Môže byť zakalené, s nedobrou chuťou. Pivné cesty sa v správnom podniku preplachujú vodou každý deň. Sanitácia pivného vedenia sa robí najneskôr po štrnástich dňoch, pri tankovom pive každý týždeň. Odborné firmy každú návštevu zaznamenajú v sanitačnej knihe. Kto sa nestará, nemá u nás šancu!
![Saponáty nepoužívame!](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-4.png)
Saponáty nepoužívame!
Pivo pijeme z pohárov a tie si zaslúžia exkluzívnu starostlivosť. V hviezdnych podnikoch sa používajú zásadne špeciálne umývacie prostriedky určené na pivné sklo a výčapník vždy po ich použití pohár dodatočne ostrekne čistou vodou. Naši inšpektori sa na to zameriavajú.
![Výčap, brána piva k zákazníkovi](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-5.png)
Výčap, brána piva k zákazníkovi
Výčapný pult je srdcom každého podniku a musí žiariť čistotou. Hviezdni výčapníci sa oň pravidelne starajú a udržiavajú ho v perfektnom stave. Čistia tak výčapný stojan, ako aj kohúty a samotný výčapný pult.
![Střídání zakázáno: Kde je pivo, není limo](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-6.png)
Striedanie zakázané: Kde je pivo, nie je limo
Dôležité pravidlo pre hviezdne pivo: nepúšťať do pivných rúrok sladené ochutené nápoje. Striedanie je prísne zakázané! Limonády totiž negatívne ovplyvňujú kvalitu piva. Majú mať vlastnú cestu na výčapný pult. Kto strieda, ten na hviezdu nemá.
![Do chladné, mokré sklenice, prosím](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-7.png)
Do chladného mokrého pohára, prosím
Pivo sa čapuje vždy do čistého, vychladeného a mokrého pohára.
![Teplé, malo by sa vychladiť!](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-8.png)
Teplé, malo by sa vychladiť!
Všetky chute v pive vyniknú iba vtedy, ak je podávané pri odporúčanej teplote. Tá sa pre svetlé pivá plzenského typu pohybuje okolo 7 °C (+/− 1°C).
![Výčapník, najdôležitejší degustátor](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-9.png)
Výčapník, najdôležitejší degustátor
Výčapníci v podnikoch s Hviezdou sú riadne vyškolení nielen v starostlivosti o pivo a výčapných zručnostiach, ale dobre tiež vedia, ako má pivo chutiť. Pravidelne kontrolujú jeho chuť aj vôňu. A čapujú len to, o ktorom sú na 100 percent presvedčení.
![Len z čerstvého suda](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/commandment-10.png)
Len z čerstvého suda
Správny výčapník sleduje, ako dlho má narazené pivné sudy, a dá na odporúčanie od poradcu rozvoja obchodu, dokedy má pivo vyčapovať. Len tak bude mať vždy maximálnu kvalitu. Prevádzka nikdy neponúka pivo staršie, aj keby ešte nebolo „po záruke“.
![](https://www.prazdroj.sk/img/hviezdasladkov/logo.png)
Ako získať Hviezdu sládkov?
Chcete, aby sa vaša piváreň alebo reštaurácia pýšila titulom Hviezda sládkov?
Kontaktujte nás, my vašu prevádzku navštívime
a začneme vašu cestu za Hviezdou.
Kam zájsť na dokonale ošetrené pivo?
Vyberte si na mape miesto alebo podnik, kde sa o pivo perfektne starajú.Naša mapa vám ukáže cestu!
Zoznam ocenených podnikov