Pocta pre pivovarníkov: Debnári Plzeňského Prazdroja majú šancu stať sa súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO

09. 01. 2019
pocta-pre-pivovarnikov-debnari-plzenskeho-prazdroja-maju-sancu-stat-sa-sucastou-svetoveho-kulturneho-dedicstva-unesco

Bratislava 9. január 2019 – Pivovarskému remeslu sa dostalo obrovskej pocty. Debnári Plzeňského Prazdroja majú vďaka svojmu umeniu šancu stať sa súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Zrejme ako jediní na svete už viac ako 176 rokov priamo v pivovare vyrábajú drevené sudy, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou výroby plzenského zlatého moku. Práve v nich dozrieva aj prémiový ležiak Pilsner Urquell, vďaka čomu má stále nezmenenú a jedinečnú chuť, ktorú oceňujú milovníci piva aj sa na Slovensku.

Zrejme žiaden pivovar na svete sa nemôže pýšiť tým, že má vo svojich radoch pokračovateľov kedysi slávneho debnárskeho remesla. V časoch najväčšieho rozkvetu na začiatku minulého storočia pracovalo v plzenskom pivovare zhruba 150 debnárov.

V súčasnosti túto tradíciu udržiava osemčlenná partia pivovarských debnárov, ktorým sa navyše koncom decembra podarilo dostať sa na národný Zoznam nemateriálnych statkov tradičnej ľudovej kultúry Českej republiky. Vďaka tomu sa teraz môžu uchádzať o zápis do prestížnej skupiny remesiel s celosvetovým kultúrnym a historickým významom UNESCO.

Neoddeliteľná súčasť pivovaru

Rozhodnutie ministra kultúry nás veľmi potešilo. Debnárske remeslo je neoddeliteľnou súčasťou výroby Pilsner Urquell. Veľmi radi by sme sa dostali až na zoznam UNESCO,“ uvádza Rudolf Šlehofer manažér cestovného ruchu a historického dedičstva Plzeňského Prazdroja.

Debnári majú pri výrobe svetoznámeho ležiaka dôležitú úlohu - starajú sa o ležiacke sudy a dubové kade, v ktorých v plzenských pivniciach kvasí a zreje pivo. Vďaka ich práci môžu dnešní sládkovia stále porovnávať pivo zrejúce v moderných cylindrokónických tankoch s tým, ktoré zreje a kvasí tradičným spôsobom. K spotrebiteľom sa tak dostáva pivo, ktoré si aj po 176 rokoch drží nezameniteľnú chuť a aj vďaka neustálemu zvyšovaniu úrovne pivnej kultúry sa hrubo zapísala do sŕdc Slovákov.

Každoročne debnári vyrobia ďalšie dva nové ležiacke sudy s objemom okolo 40 hektolitrov, ktoré sa presúvajú do plzenských pivníc. Celkovo ich má pivovar stále okolo stovky, kadí je v pivniciach rovnaký počet. Debnári v Plzni okrem toho vyrábajú malé pivné sudy s objemom od 3 do 50 litrov, ktoré sú využívané aj na Slovensku počas rôznych slávnostných príležitostí.